Kihon

 

Als een letterlijke vertaling voor kihon wordt “basis” of “eerste beginselen” gebruikt. Het is zeker een belangrijk onderdeel bij de aanvang van karate of kobujutsu. De reden is dat u eerst een aantal zaken moet beheersen voor u verder kunt met de andere onderdelen. In kihon gaat u bijvoorbeeld met voorwaartse en rugwaartse stappen uw eerste technieken aan te leren.

Een voorbeeld waar we direct aan werken in bovengenoemde kihon is het volgende. Om uw technieken juist uit te voeren zijn er drie aandachtspunten, namelijk de startpositie, het traject en het eindpunt van de techniek.

  • De startpositie is later bij kumite van belang, als de techniek met een reactie op een aanval met snelheid uitgevoerd wordt. Door er op te letten dat de techniek werkelijk start vanaf het startpunt (kamae) en geen extra voorbeweging maakt wordt er kostbare tijd gewonnen.
  • Het traject is het ideale pad wat het lichaamsdeel volgt om voor de betreffende techniek van start naar eindpunt te komen. Een stoot (tsuki) bijvoorbeeld vertrekt vanuit de zij en gaat in rechte lijn naar het eindpunt. Dit traject is de kortste en ook de snelste, nog sneller kan, maar dan moet het startpunt veranderd worden. Het traject is ook de lijn waarover de kracht ontwikkeld wordt, bij een stoot (tsuki) dus vanuit de zij recht naar voor. Dit bepaalt dus ook welke spieren u gebruikt om deze techniek te ondersteunen.
  • Tegen het eind van het traject worden de spieren in het lichaamsdeel wat gebruikt gaat worden aangespannen om op moment van impact maximaal sterk te zijn. Als bijvoorbeeld de tsuki niet op het juiste moment gespannen is kan bij impact de pols dubbelslaan. Het eindpunt van een techniek dient accuraat te zijn. Door dit bewust en heel precies te trainen in kihon wordt dit een automatisme met als gevolg dat uw techniek in kumite gecontroleerd en precies gericht plaatsvindt. Het maakt niet uit welke soort techniek, een verdediging, een (tegen)aanval, zelfs het voetenwerk

In eerste instantie worden er vooral losse technieken geoefend, maar als volgende uitdaging zijn er allerlei combinaties mogelijk. Stoten, slagen op verschillende hoogtes, in combinatie met beentechnieken, uitgevoerd met divers voetenwerk. Uit oogpunt van de aanvaller of aan de verdedigende zijde in combinatie met weringen. Ook kihon naar verschillende richtingen wordt getraind.

Kihon wordt ook gebruikt om langere kumite combinaties in te studeren. Sommige stukjes uit kata worden soms juist niet vaak herhaald, deze in kihon oefenen kan erg nuttig zijn.

Als uitleg voor kihon spreek ik liever over de wortels van een boom als over een basis. Als de boom groeit, groeien de onzichtbare wortels mee. We zien vaak mooie bomen (grootmeesters, een kampioen), zeker in de hoeveelheid info die tegenwoordig te zien is. Wat we niet zien zijn de wortels en dat is de hoeveelheid herhaling en zelfreflectie die keer op keer nodig is om de wortels te versterken. Ook voor gevorderde karateka’s of kobujutsuka’s is het belangrijk om terug te keren naar de “basis” om uw wortels nog te versterken. Zonder sterke wortels is het lastig om de boom staande te houden. Naar aanleiding van de techniek die als voorbeeld gebruikt is,…. ook hogere kata’s bevatten tsuki’s.

Examens

Traininglocaties

Legetøj og BørnetøjTurtle